1990’dan bu yana

Daha iyi bir hayat için…

1990 yılında kurulan Hüsnü M. Özyeğin Vakfı, sosyal ve ekonomik kalkınma hedefi ile faaliyet gösteriyor; eğitim, kırsal kalkınma, genç kızların güçlendirilmesi, sağlık ve kültür alanlarında çalışmalar yürütüyor.

Vakıf stratejisinin merkezinde, toplumsal dönüşüm için ihtiyaç duyulan altyapıyı sağlayacak kurumları desteklemek yer alıyor. Dezavantajlı bölgelerde kurulan okullar ve kız öğrenci yurtları, sağlık alanında gerçekleştirilen rehabilitasyon merkezleri inşaası, kültürel mirası korumak amacı ile desteklenen restorasyon çalışmaları ile HMÖV, bugüne kadar toplam 64 kurumun sıfırdan kurulmasına ya da geliştirilmesine öncülük ederek geçmişin ve geleceğin yanında yer alıyor.

Genç nüfus oranının yüksek olduğu bir ülkede, eğitim alanına destek vermek için vakıf tarafından bu güne kadar 26 kız öğrenci yurdu, 1 üniversite yurdu, 18 ilköğretim okulu, 8 lise inşaa edildi. Eğitim için yapılan bu bağış yatırımlarından her yıl yaklaşık 30.000 öğrenci faydalanıyor. Vakıf ayrıca, 1999 Marmara depreminde zarar gören 4 ilköğretim okulunu güçlendirdi ve 4.000 adet bilgisayarı Milli Eğitim Bakanlığı’na hibe etti.

HMÖV, bugüne kadar akademik başarısı yüksek ve desteğe ihtiyaç duyan 13.000’in üzerinde öğrenciye burs imkanı sundu. Genç kızların sınırlı eğitim olanaklarına sahip olduğu bir ülkede HMÖV, sağladığı burs imkanları, yaşam becerileri ve fikir geliştirmeden robotik programlamaya kadar uzanan çok çeşitli kapasite geliştirme eğitimleri ile özellikle sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı durumda olan 8.500 genç kızın eğitimine katkı sağladı.

Kırsal kalkınma, HMÖV’ün Türkiye’de toplumsal refah seviyesini artırma hedefi ile merkezine aldığı çalışmaların başında geliyor. Vakıf, 2008’de Kavar Havzası’nda, 2012’de ise Ravanda Havzası’nda başlattığı çok yönlü kırsal kalkınma çalışmaları ile Bitlis ve Kilis’te 14 köy ve 5 mezrada 4.000 kişinin refah seviyesini artıracak bütünsel bir kırsal kalkınma programı uyguladı. Bugün gelinen noktada HMÖV, sivil toplum, akademi ve kamuyu bilgi paylaşmak ve yeni yerel inisiyatifler geliştirmek üzere bir araya getiren, iyi uygulamaların yaygınlaşmasını sağlayan bir tecrübe merkezi olarak konumlanıyor.

Vakfın deprem sonrası bölgesel destek ve dezavantajlı bölgelerdeki ihtiyaçlara cevap vermek amacı ile kurduğu 3 rehabilitasyon merkezi bulunuyor. İstanbul’un sahip olduğu zengin kültürel mirasın korunması için HMÖV, Galata Mevlevihanesi Müzesi’nin restorasyonunu üstlendi.

Rakamlarla HMÖV

30.000

Öğrenci
(Senelik)

27

Kız Öğrenci
Yurdu

25

İlk ve Ortaöğretim
Okulu

13.000

Burs
Desteği

8.500

Genç Kıza
Eğitim

4.000

Kırsal Program
Faydalanıcısı